Skip to main content
GRAND PADEL

Padel

Vad är padel?

Padel är en mycket enkel sport att spela och förklaras bäst som en blandning av tennis och squash. Storleken på banan är 10m x 20m och omringad av 3 meter höga glasväggar som får användas i spelet. Mitten av banan delas av med ett nät och man spelar alltid dubbel.

Hur spelar man padel?

Padel spelar vanligtvis 2v2 i en s.k dubbelmatch. Det finns även diverse singelbanor där man spelar 1v1. Är man junior så finns det mindre spelbanor anpassade för juniorer/barn.

Det finns 4 olika typer av tävlingar:

  • 2v2 män
  • -2v2 kvinnor
  • -2v2 mix(en man och en kvinna)
  • Singel: 1v1

Vad är det för regler?

Varje poäng startas med en underhand serve vilket innebär att racketen inte får träffa bollen högre än höften.Vid första poängen i varje match skall servaren stå till höger om mittlinjen och serva diagonalt. Bollen måste gå över nät och studsa i serverutan. Därefter alternerar man sida. Man har alltid möjlighet att serva om en gång om man skulle missa första serven. Det är tillåtet att spela volley och halvvolley. Bollen får även studsa i marken och upp på sido-/bakväggen innan man slår tillbaka den till motståndarnas sida. Det är tillåtet att slå bollen i glasväggarna på sin egen planhalva för att få över bollen till motståndarnas sida.
Läs mer om reglerna här>

Hur sker poängräkning padel?

POÄNGRÄKNING

  • Padel spelas likt tennis med game och set.
  • Game räknas 15/30/40/game.
  • För att vinna ett set måste man vinna minst sex game och leda medminst två game.
  • Vid 6-6 spelar man ett avgörande tiebreak som är först till 7 poäng.
  • Vanligtvis spelas bäst av 3 eller 5 set.

Läs mer om poängräkningen här>

Hur uttalas padel?

Den korrekta benämningen är Padeltennis. Ordet Padel som används i folkmun fungerar lika bra.

Hur många spelar padel i Sverige?

År 2020 så finner vi närmare 100 padelföreningar i Sverige. Varje förening har i snitt i sin tur 200 medlemmar. Det landar på omkring 20 000 padelspelare registrerade medlemmar i landet. Det finns cirka 2000 licensierade spelare i dagsläget som tävlar aktivt.

Största utvecklingen inom padeln skedde år 2020 då man räknar med att minst 500 000 svenskar ha prövat padel. I Sverige finns i dagsläget över 500 spelhallar med totalt 1500 padelbanor och fler håller på att byggas. Föregående år bokades ungefär 1 miljon banor i Sverige. Jämför detta med år 2018 då siffran av bokade banor endast låg på 190 000.

Padelns historia

Enligt historien så förekom ett liknande spel redan under ett engelskt kryssningsfartyg redan under 1920-talet. Det officiella årtalet för padelns ursprung är först 1974. Då utformades spelet enligt de principer och regler som gäller i dag, administrerade av Internationella padelförbundet, grundat 1991.

Världsmästerskap i padeltennis arrangerades första gången 1992 och har sedan dess spelats vartannat år.

Läs mer här>

Padelns historia

Padel regler

Poängräkning Padel

Padelrack

Padelskor

Padelspelare

Padelbollar

Padel i Stockholm

icon-user icon-globe icon-minusArtboard 1 icon-shaka-sign icon-couple icon-world icon-mail icon-facebook icon-instagram icon-youtube icon-wave icon-waves icon-facebook icon-instagram icon-youtube icon-chevron-right icon-chevron-right icon-surf-board icon-open-book icon-world icon-cross