Skip to main content
GRAND PADEL

Padel Historia

Padel Historia

Enligt historien så förekom ett liknande spel redan under ett engelskt kryssningsfartyg redan under 1920-talet. Det officiella årtalet för padelns ursprung är först 1974. Då utformades spelet enligt de principer och regler som gäller i dag, administrerade av Internationella padelförbundet, grundat 1991. 

Världsmästerskap i padeltennis arrangerades första gången 1992 och har sedan dess spelats vartannat år.

Spelet har egna regler för spelet, poängräkning, utrustning och spelplanens utformning dock har sporten stora anknyter till andra tidigare etablerade former av “minitennis” som Paddle tennis och Platform tennis. Padeltennis har spritts mycket snabbt framförallt i Spanien och i Sydamerika, med tusentalet banor och miljontals utövare runt om i världen.

Padeltennis i Sverige

Padelsporten är en av den just nu snabbast växande sporten i Sverige.

Första padelbanan i Sverige byggdes 1998 i byn Grevie, strax utanför Båstad av Thommy Andersson tillsammans med sonen Johan Andersson. Iden fick dem efter en resa till Marbella, Spanien. Första banan va gjord i både trä och stängsel som idag inte skulle vara godkänd.  Därifrån tog padeln i Sverige fart och strax därpå byggdes den andra inomhusbanan på XBOWL i Båstad och den första utomhusbanan i Båstads hamn. Thommy Andersson var den som tog in sporten till Sverige.

Idag utövas sporten i olika former, allt från mästerskap, korpen till en fritidsaktivitet för vänner och kollegor runt om i landet. Den roligaste och bästa träningen enligt många svenskars folkmun. 

Padeltennis i Spanien

År 1974 så byggdes dem 2 första Padelbanorna i Spanien av dåvarande prinsen, Alfonso de Hohenlohe efter hans resa till Mexico. På Marbella Club på Costa del Sol började startskottet för Padeln i Spanien. Sporten blev snabbt innesporten som bl.a. kändisar och andra idrottsprofiler började utöva. Därifrån spreds sig Padeln vidare till andra kontinenter som Sydamerika och Europa.

1991 bildades Federation of Padel, i Madrid och från den tidpunkten så tog sporten en extremt fart.
Idag har landet ca 10000 banor med över 2 miljoner utövare. Sporten har växt så pass mycket att den blivit den andra största sporten i landet sett i antalet utövare. I Spanien finner man även många proffsspelare i topp 10 listan i världen. 4 av 10 spelare på herrsidan är från Spanien. Bäst av alla är fenomenet Francisco Navarro Compan tätt följt av Juan Lebron Chincoa. Sett till damsidan så dominerar Spanien även där. 9 av 10 spanjorskor är topprankade. Bäst av all är eleganta och spelskickliga Marta Marrero Marrero tätt följ av den unga uppstickaren Ariana Sanchez Fallada född 1997.

 

Padeltennis i Cypern

Padel tennis på Cypern kom sent, den första banan byggdes 2019.

Padelns historia

Padel regler

Poängräkning Padel

Padelrack

Padelskor

Padelspelare

Padelbollar

Padel i Stockholm

icon-user icon-globe icon-minusArtboard 1 icon-shaka-sign icon-couple icon-world icon-mail icon-facebook icon-instagram icon-youtube icon-wave icon-waves icon-facebook icon-instagram icon-youtube icon-chevron-right icon-chevron-right icon-surf-board icon-open-book icon-world icon-cross