Skip to main content
GRAND PADEL

Padel regler

Padel regler

Padelbana

Spelbanan ska i regel alltid vara rektangulär. Banan har likheter av tennis och squash, eftersom att den innehåller både nät och spelbara väggar. 

Spelregler

Padel spelas i princip alltid i dubbel, alltså 2 mot 2, finns även enstaka singel banor.. Spelarna ska ha godkända padelrack. För att ett racket ska vara godkänt så måste ett band vara fastspänt runt handleden. Bandet sitter vid rackets ände. Bollen är speciell padelboll som som är avsedd för sporten. Bollarna ser ut som tennisbollar men håller ett mer lagomt tempo i spelet.

Spelet

Under spelets gång får bollen endast studsa en gång på egen sida. Bollen får endast slås av en spelare, innan den går över till andra sidan. En spelare får antingen slå bollen direkt på volley, efter studs i mark eller låta bollen studsa i marken och vägg innan slaget. Tänk på att bollen endast får studsa en gång i marken.

Serve

För att börja spelet behöver göra en serve. Det finns flera olika sätt att slå en serve i padel, men den får endast slås underifrån eller i midjehöjd. När man slår serven ska man vara placerad bakom servelinjen – den bakre linjen. Innan man får slå över bollen måste den studsa en gång i marken.

Serven ska spelas diagonalt över till motståndaren sida, studsen måste träffa först i motståndarnas serveruta. Efter studs får den ha väggkontakt med plexiglaset på motståndarens långsida och kortsida. Motståndaren får returnera bollen antingen innan eller efter väggkontakt, men tänk på att den endast får studsa en gång i marken.

Om bollen slås direkt i vägg eller nät så är servefel. Bollen får inte heller ha kontakt med gallret efter studs. Precis som i tennis får man två servemöjligheter. Serven går däremot om ifall bollen skulle ha kontakt med nätet och sedan i golvet.

Poängräkning

Poängen räknas precis som i tennis, första poängen kallas “15”, andra kallas för “30”, tredje kallas för ”40” och den fjärde kallas för “gem”. Om båda lagen har fått 40 var så kallas det för “deuce” (även kallat “lika”). Nästa par som då vinner bollen har “fördel”, om de även vinner den bollen blir det gem. Om paret som har fördel förlorar bollen blir det deuce igen, game blir det när ett par vunnit två bollar i rad. Finns även ett annat sätt att avgöra ett game vid deuce läge, en så kallad golden-ball som kortfattat betyder, nästa par som vinner poängen vid 40-40 läge, vinner även gamet. Detta använd mest under turneringar för att matcherna ska avslutas snabbare. 

Set

Det första paret som vinner totalt 6 gem vinner ett “set”, för att vinna ett set måste paret leda med minst 2 gem. Detta är precis som i tennis. Om paren skulle hamna på 5 gem vardera (draw) spelas två ytterligare gem. Om det även skulle bli lika (6-6) efter dessa två ytterligare set, kommer det behöva avgöras i ett “tiebreak”.

I ett tiebreak så spelas det först till 7 vunna poäng, även här måste man vinna med minst två poäng.

Man förlorar bollen i padel:

  • Om bollen studsar två gånger på egen sida
  • Om bollen slås i vägg innan golvkontakt
  • Om bollen går i nät på egen sida
  • Om man gör ett dubbelslag
  • Om bollen träffar dig eller din medspelare
  • Om man gör två servefel
  • Om man slår bollen innan den går över nätet
  • Om man rör nätet med kroppen eller med sitt rack.

För mer avancerade utövare rekommenderas internationella padelförbundets (IPF) regelsammanställning.

Padelns historia

Padel regler

Poängräkning Padel

Padelrack

Padelskor

Padelspelare

Padelbollar

Padel i Stockholm

icon-user icon-globe icon-minusArtboard 1 icon-shaka-sign icon-couple icon-world icon-mail icon-facebook icon-instagram icon-youtube icon-wave icon-waves icon-facebook icon-instagram icon-youtube icon-chevron-right icon-chevron-right icon-surf-board icon-open-book icon-world icon-cross